FYSIOMEDICA

Centrum voor Actieve Revalidatie

Val-Training | Valpreventie

valpreventie training

Val-training | Valpreventie

Steeds meer mensen overlijden door een val. Vooral ouderen zijn het slachtoffer. Kan een valcursus uitkomst bieden?

Valpreventie

Het CBS meldde dat er steeds meer mensen overlijden als gevolg van een valpartij. De afgelopen vijf jaar is het aantal mensen dat door een val om het leven kwam met 60% toegenomen. Veel van de slachtoffers zijn op leeftijd: vorig jaar overleden ruim 3.600 mensen ouder dan 65. Uit cijfers van expertisecentrum VeiligheidNL blijkt dat er gemiddeld elke vijf à zes minuten een oudere op de spoedeisende hulp belandt als gevolg van een val. Iets minder dan de helft van hen moet opgenomen worden in het ziekenhuis.

We zitten te veel

Een belangrijke verklaring voor het stijgende sterftecijfer is de vergrijzing. Dat, en het feit dat „de risico’s om te vallen steeds groter worden”, zijn de belangrijkste reden voor de stijging, zegt Saskia Kloet, programmamanager Ouderen van VeiligheidNL. Volgens het CBS speelt ook nog mee dat ouderen steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Met de ‘verhoogde risico’s’ doelt Kloet op een inactiever bestaan – we zitten te veel – en het feit dat we op steeds jongere leeftijd met medicatie beginnen. „We weten steeds meer over chronische ziekten en aandoeningen”, zegt ze. „Maar het nadeel is dat we daardoor steeds vroeger met medicatie beginnen. Sommige medicijnen maken je minder scherp en verhogen de kans dat je valt.”

De oplossing: blijven bewegen.

Maar dat is niet voor iedere oudere even makkelijk gezegd als gedaan. Daarom kunt u bij ons ook terecht voor een valpreventie cursus. Voor elke individu weer verschillend.. dus zorg op maat. Bij de een leer je in groepsverband vallen, een andere verbetert je evenwicht en spierkracht en nog een ander spitst zich toe zich op individuele valangst.

„Juist als je bang bent om te vallen, val je eerder omdat je niet meer normaal beweegt”.

Angstig om te bewegen

Een val is vaak het begin van een neerwaartse spiraal. Mensen worden angstig om te bewegen, gaan minder de deur uit en spreken minder af. Dat vergroot niet alleen de kans op een val, maar werkt ook eenzaamheid in de hand.”

Soms is ook een Valpreventie training in groepsverband mogelijk. Ouderen waarderen vaak ook de sociale component de cursus en profiteren zo ook van elkaar door te zien dat ze dezelfde angsten hebben. voor meer informatie hierover.. neem gerust contact met ons op!